SPIS RZECZY

Snickerdoodles

Przyznacie mi rację, nazwa jest niezwykle intrygująca? Podobno pochodzi od niemieckiego słowa Schneckennudeln. Mój wujek nazwał je "ciasteczkami bez znaczenia", bo snickerdoodles nic mu nie mówi. Ciekawe czemu? ;)

Same Snickerdoodles to nic innego jak cukrowe ciasteczka cynamonowe. Są przepyszne. A ponadto bardzo proste do zrobienia.

Składniki:
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 150g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:

Cukier zmiksować na największych obrotach z masłem. Dodać jajko. W osobnej miseczce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać do masła z cukrem i wymieszać. Formować kulki (średnicy ok 3 cm) Kulki obtaczać w cukrze z cynamonem. Układać je na papierze do pieczenia w dość dużej odległości. Piec przez 8 - 10 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić je przez minutę na blasze, zostawić do ostygnięcia na kratce.

Oryginalny przepis można znaleźć TU. W komentarzach polecają zmniejszenie ilości cukru o połowę. Chyba to dobry pomysł, bo ciastka wychodzą naprawdę bardzo słodkie.


Smacznego!

Na koniec kilka słów o tym, jak wpadłam na te ciasteczka. Oglądałam sobie jeden z moich ulubionych seriali (nazwy nie zdradzę, by uniknąć kompromitacji) i w świątecznym odcinku wszyscy zajadali się tymi łakociami. Wyglądały obiecująco. Poza tym nazywały się bardzo ciekawie i musiałam poszukać w internecie, co to są te snickerdoodles. Przyznam szczerze, że dla mnie, to dość niezwykłe źródło przepisów kulinarnych.Serial, nie internet ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz