Nic bardziej mylnego. Zrobienie tej pysznej pasty jest, co prawda, czasochłonne, ale zupełnie nieskomplikowane. A jak raz już spróbujecie, będziecie wracać i eksperymentować ze smakami. Gwarantuję! :)
Składniki:
- 250 g ciecierzycy
- 5 łyżek pasty sezamowej tahini
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- przyprawy do smaku
- suszone pomidory (w oliwie)
- ostra czerwona papryka
- upieczony burak
- oliwki
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością zimnej wody, odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odsączamy ciecierzycę, zalewamy ponownie świeżą wodą, solimy i gotujemy do miękkości (około 2h, podobno po dodaniu łyżeczki sody oczyszczonej czas gotowania się skraca, nigdy jeszcze nie testowałam tego sposobu). Nie pozbywajcie się wody z gotowania - przyda się później, gdy pasta okaże się za gęsta.
Odsączoną ciecierzycę umieszczamy w pojemniku melaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy i miksujemy na gładką pastę. W międzyczasie dodajemy resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, szczyptę pieprzu, olej sezamowy oraz kmin rzymski. W razie potrzeby możemy dodać wodę z gotowania ciecierzycy lub olej sezamowy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty. Podczas miksowania możemy dodać do pasty suszone pomidory, ostrą papryczkę lub dobrze upieczonego buraka - wszystko zależy od Waszej wyobraźni i potrzeb smakowych ;)
Gotowy hummus przekładamy do miseczki, polewamy oliwą (pasty z roslin straczkowych mają tendencje do szybkiego wysychania), posypujemy posiekaną natką pietruszki, kuminem lub czarnuszką. Podajemy z warzywami, pitą lub w formie kanapek np. z jajkiem i sałatą.
Smacznego!
P.S. Na zdjęciach trzy wersje hummusu: klasyczny, z suszonymi pomidorami i z ostra papryką. :)
Wersja z burakiem kusi mnie najbardziej:)
OdpowiedzUsuńHummus z burakiem jest przepyszny. Prosty przepis możesz znaleźć na stronie Jadłonomii. :)
Usuń