Składniki:
- 400 g wydrylowanych wiśni
- 100 g malin
- 50 g gorzkiej czekolady
- łyżka mąki i łyżka cukru
- 100 ml śmietanki kremówki
- płaska łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z solą i cukrem. Przesiać. Dodać masło. Ucierać między palcami do uzyskania konsystencji płatków owsianych. Całość skropić 4 łyżkami zimnej wody. Zagnieść. Podzielić na dwie części w proporcji 2:1. Uformować dwie kule. Rozpłaszczyć je, a następnie zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki na 20-30 minut.
Wiśnie i maliny umieścić w misce. Zasypać cukrem. Wymieszać. Zetrzeć na wiórki czekoladę. Wrzucić do owoców. Zasypać mąką.
Większy kawałek ciasta rozwałkować Tak aby pokryło spód formy i brzegi. W razie problemów z wałkowaniem podsypywać mąką. Następnie przy pomocy wałka przełożyć ciasto na natłuszczoną i obsypaną kaszą manną formę. Wymieszać jeszcze raz owoce w misce. Przełożyć na ciasto. Rozwałkować kolejny placek ciasta. Przykryć owoce. Na brzegach podociskać ciasto do siebie. Ponacinać wierzch ciasta.
Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec przez kolejne 20-25 minut aż ciasto się zarumieni, a wiśnie puszczą sok i będą miękkie.
Przestudzić przez 15 minut. Posypać cukrem pudrem.
Schłodzoną śmietankę przelać do miski, dodać cukier puder i ubijać na sztywną pianę.
Podawać na chłodno z ubitą śmietanką lub kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Placek wspaniały, wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Witam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/
OdpowiedzUsuńWiśniowa rozkosz ,cudny.
OdpowiedzUsuń