Składniki:
- opakowanie mrożonych kalmarów
- pół opakowania makaronu (muszelek)
- butelka przecieru pomidorowego
- dwa ząbki czosnku
- pół małej cebuli
- pół cytryny
- pieprz, sól, oliwa
- bazylia
- odrobina papryczki chilli
Przepraszam za nieprecyzyjne "dawki" ;) Robiłam według własnego widzimisię i nie przykładałam większej uwagi do ilości.
Kalmary rozmrozić, pomarynować w oliwie, soku z cytryny i przyprawach (teraz możesz dodać chilli - ja miałam pastę węgierską, wciąż jest ze mną :P )
Smażymy kalmary na oliwie. Króciutko. Na patelni po kalmarach podsmażamy poszatkowany czosnek i cebulkę. Dolewamy sos pomidorowy. Redukujemy. Dorzucamy kalmary (usmażone!) Przyprawiamy wedle uznania. Mieszamy całość z ugotowanym makaronem. Gotowe!
Można pałaszować na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz