Składniki*:
- pierś z kurczaka (2 małe lub 1 większa)
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu drobiowego
- dwie garści jarmużu
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i zmielonym czarnym pieprzem, dodać kilka kropel oliwy i wymieszać. Cebulkę pokroić w kostkę, pora w talarki. Na rozgrzaną wcześniej patelnię wsypać kaszę, smażyć aż się lekko zarumieni. Dodać cebulę i pora. Doprawić według uznania, smażyć aż warzywa się zeszklą. Na oddzielnej patelni usmażyć kurczaka. Zagotować bulion. Połączyć go z warzywami i smażyć razem przez kilka minut. Wlać wino i gotować do odparowania. Gorący (!!!) bulion wlewać stopniowo na patelnię, co jakiś czas mieszając. Gdy pęczak będzie już miękki, dodać opłukany, pozbawiony grubych łodyżek i posiekany jarmuż, wymieszać i gotować aż jarmuż zrobi się miękki.
Podawać na ciepło. :D Smacznego!
* Przepis pochodzi z Kwestii Smaku *KLIK*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz