Szybki obiad zawsze w cenie. A szybki i smaczny? :) Dziś na tapecie moje ulubione pesto bazyliowe.
Składniki:
- kilka garści liści bazylii (1 krzaczek)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- łyżka tartego parmezanu lub innego sera twardego (np. pecorino)
- oliwy extra virgin
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- makaron
Sposób przygotowania:
Orzeszki pinii zarumienić na suchej patelni. Bazylię wraz z czosnkiem i orzeszkami zmiksować lub rozgnieść w moździerzu do uzyskania niewielkich drobinek (oryginalnie wszystkie składniki powinny być siekane ręcznie!), dodać świeżo starty ser, oliwę, całość wymieszać, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente. Wymieszać z pesto. I gotowe.
Smacznego!
Pesto można przygotować wcześniej, zamknąć w słoiczku i przechowywać przez kilka dni.
Przepisy na pesto, z których korzystałam, znajdziecie na stronach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz