Farfalle z bazyliowym pesto

Szybki obiad zawsze w cenie. A szybki i smaczny? :) Dziś na tapecie moje ulubione pesto bazyliowe.


Składniki: 
  • kilka garści liści bazylii (1 krzaczek)
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • łyżka tartego parmezanu lub innego sera twardego (np. pecorino)
  • oliwy extra virgin
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • makaron
Sposób przygotowania:

Orzeszki pinii zarumienić na suchej patelni. Bazylię wraz z czosnkiem i orzeszkami zmiksować lub rozgnieść w moździerzu do uzyskania niewielkich drobinek (oryginalnie wszystkie składniki powinny być siekane ręcznie!), dodać świeżo starty ser, oliwę, całość wymieszać, na koniec doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente. Wymieszać z pesto. I gotowe.

Smacznego!

Pesto można przygotować wcześniej, zamknąć w słoiczku i przechowywać przez kilka dni. 

Przepisy na pesto, z których korzystałam, znajdziecie na stronach: 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz