Podróże ze smakiem - Il panforte

Ciasto na bogato. Nie należy do najtańszych. Ale za to można go przechowywać dość długo. O ile starczy silnej woli :)
Pierwszy raz jadłam je we Włoszech, w przepięknej Sienie. Przyjaciel powiedział mi, że jest to typowy bożonarodzeniowy włoski przysmak, który pochodzi z Toskanii, a dokładniej ze Sieny. ;) Bożonarodzeniowy, czy nie, smakuje rewelacyjnie.
Sieneńskie Panforte. Najlepsze.

Składniki:
  • 175 g orzechów laskowych 
  • 175 g orzechów włoskich
  • 175 g migdałów
  • 175 g grubo posiekanych suszonych fig 
  • 175 g moreli i śliwek 
  • 125 g mąki 
  • szczypta zmielonego białego pieprzu 
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 150 g cukru pudru + trochę do posypania wierzchu 
  • 10 łyżek miodu 
  • andruty na spód :)

Sposób przygotowania: 

Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Natomiast migdały najpierw upraż a następnie posiekaj. :) Suszone owoce pokrój dość grubo. Bakalie wsyp do dużej miski. Dodaj mąkę, pieprz, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon i kolendrę. Ponownie wymieszaj i odstaw. W dużym rondlu umieść cukier i miód, ustaw na małym ogniu i mieszając, doprowadź do wrzenia. Nie przerywając mieszania, gotuj mieszankę jeszcze przez minutę. Zdejmij z ognia, wlej zawartość garnka do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Powinna powstać gęsta, ciężka masa. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (na papierze możesz ułożyć andruty) i łyżką przełóż do niej masę. Wygładź wierzch dłonią zwilżoną w zimnej wodzie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 15 min. Po tym czasie wyjmij i odstaw, żeby ciasto nieco przestygło. Przesuń nożem wzdłuż boków formy, aby oddzielić od niej placek, ale nie wyjmuj go, zostaw na noc, niech całkiem wystygnie. Następnego dnia wyjmij ciasto z formy, pokrój na cienkie kawałki. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz