Zapiekany bakłażan z mięsem mielonym.

W tym tygodniu na piątkowe rozpieszczanie wybrałam bakłażany i kardamonowe mięsko mielone.

Składniki:
  • bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • bułka
  • 100ml mleka
  • cebula
  • mielony cynamon i kardamon
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie sos chilli (Sambal Oelek)
Sposób przygotowania:

Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Nacinamy miąższ w kratkę, solimy. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy w żaroodpornym naczyniu do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika na 30 minut.
Kroimy w drobną kostkę cebulkę, smażymy aż się zeszkli. Mięso mieszamy z jajkiem, rozkawałkowaną namoczoną w mleku bułką, przestudzoną cebulką, cynamonem i kardamonem. Doprawiamy solą i pieprzem. Po przestudzeniu bakłażana, usuwamy ze środka pestki. Resztę miąższu siekamy i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, nakładamy do bakłażanów. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.



Podajemy na ciepło z lekką sałatką i opcjonalnie odrobiną sosu chilli.

Przepis pochodzi ze strony: Kwestia Smaku

1 komentarz: