Pâte à crepes
Składniki:
0,2l zimnej wody
0,2l zimnego mleka
4 jajka
0,5 łyżeczki soli
210 g przesianej mąki
4 łyżki roztopionego masła
szczypta świeżo zmielonego pieprzu (moja jedyna ingerencja w przepis)
Ciasto przygotowane z powyższej ilości składników powinno wystarczyć na zrobienie około 12 naleśników o średnicy 15-16cm i grubości ok. 1,5mm.
Sposób przyrządzenia:
Wlać mleko i wodę do miski, wbić jajka i dodać pół łyżeczki soli, wymieszać, dodać mąkę i na koniec roztopione przestudzone masło. Wszystko miksować na najwyższej szybkości przez około minutę. Jeśli grudki mąki przyczepiły się do brzegów miski należy zdjąć je szpatułką i miksować jeszcze przez kilka sekund. Tak przygotowane ciasto zakrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Pozwala to na pozbycie się pozostałych grudek mąki i dzięki temu uzyskanie delikatniejszego, lżejszego i cieńszego naleśnika.
Ciasto powinno mieć lekką kremową konsystencję, taką aby tylko delikatnie przyklejać się do włożonej do środka łyżki. Jeśli po zrobieniu pierwszego naleśnika, ciasto wydaje się za ciężkie, należy dodać do niego łyżkę wody i delikatnie wymieszać.
Kilka wskazówek dla osób, które nie wiedzą, jak usmażyć naleśnika:
Pierwszy naleśnik jest naleśnikiem próbnym – dzięki niemu testujemy konsystencję ciasta, ilość niezbędną do usmażenia jednego naleśnika i temperaturę.
Patelnia powinna być delikatnie natłuszczona i mocno podgrzana przed nalaniem ciasta.
Cisto nalewamy na środek patelni, trzymając ją z dala od ognia, i rozprowadzamy po całej powierzchni. Powinno to zająć kilka sekund.
Odkładamy patelnię na palnik na około 60-80 sekund. Po tym czasie należy delikatnie zacząć potrząsać patelnią, aż naleśnik się odklei. Sprawdzamy spód, jeśli jest delikatnie brązowy należy przewrócić naleśnika na drugą stronę. Można to zrobić przy pomocy dwóch szpatułek, podrzucając naleśnik lub chwytając go palcami z jednej strony i przekładając. Drugą stronę należy podgrzewać około pół minuty. Ze względu na jej wygląd najczęściej jest zawijana do środka naleśnika.
Oryginalny filmik można znaleźć tutaj: Julia Child makes Crepe Suzette
P.S. Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. Widoczne na zdjęciach nadzienie jest bajecznie proste do przyrządzenia: rozmrażam na patelni rozdrobniony szpinak, dodaję dwa ząbki czosnku, pieprz, sól i dwie kostki topionego serka.
P.S. Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem. Widoczne na zdjęciach nadzienie jest bajecznie proste do przyrządzenia: rozmrażam na patelni rozdrobniony szpinak, dodaję dwa ząbki czosnku, pieprz, sól i dwie kostki topionego serka.
Może wreszcie się nauczę robić porządne naleśniki ;)
OdpowiedzUsuń