KREM:
- 0, 5 litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 cukier waniliowy
- żółtko jajka
Najpierw musimy przygotować budyń. Należy rozmieszać dokładnie jedno żółtko w połowie szklanki mleka. Do mleka dodać mąkę. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. Resztę mleka zagotować na wolnym ogniu z cukrem waniliowym. Rozczyn z mąki dodać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać, aby nie powstawały grudy a budyń się nie przypalił. Gdy całość się ugotuje, zdjąć garnek z ognia, ostudzić. Masło ucierać dodając stopniowo ostudzony budyń.
CIASTO:
- 150g mąki
- 120g masła
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki kakao
Składniki powinny wystarczyć na wyłożenie formy o średnicy ok. 20 - 22cm.
Mąkę, sól, kakao, cukier i masło należy umieścić w misce. Następnie tłuszcz i mąkę ścieramy między czubkami palców do uzyskania konsystencji płatków owsianych. Nie należy zbyt długo rozdrabniać masła, żeby nie zaczęło się rozpuszczać.
Dodajemy wodę i mieszamy wszystko szybko jedną ręką, jeśli pozostały jakieś niepołączone z masą drobiny, należy spryskać wszystko odrobiną wody, szybko formując kulę. Ciasto powinno być plastyczne i związane, nie powinno się kleić.
Tak zrobione ciasto umieszczamy na desce obsypanej delikatnie mąką. Grzbietem ręki rozgniatamy ciasto , szybko rozsmarowując je po blacie. Ważne jest, by nie robić tego częścią dłoniową, która jest po prostu za ciepła. Ciasto zagarniamy z powrotem szpatułką, zagniatamy kulę, obsypujemy mąką i zawijamy w papier.
Wstawiamy do zamrażalki na godzinę - ciasto powinno być twarde, ale nie przemrożone. Można też zostawić je w chłodziarce na dwie godziny lub na noc.
(Ciasto może być przechowywane w lodówce przez kilka dni lub w zamrażalce przez kilka tygodni. Należy wtedy owiniętą w papier kulkę umieścić dodatkowo w woreczku foliowym.)
Ponieważ ciasto zawiera dużo masła, należy je rozwałkować po wyjęciu z lodówki tak szybko, jak tylko się da, aby nie zdążyło zmięknąć. Ciasto, uformowane w kulę, kładziemy na obsypanej mąką desce. Można je kilka razy uderzyć wałkiem, żeby łatwiej się wałkowało. Jest to zabieg całkiem przyjemny;) Wałkujemy od siebie, od środka na zewnątrz. Ciasto powinno być na tyle miękkie, żeby po rozwałkowaniu się nie łamało. Przenosimy je (np. przy pomocy wałka) od razu na formę. Brzegi dociskamy kciukami i wykończamy wg uznania.
Tak przygotowane ciasto musimy czymś obciążyć – można wyłożyć je natłuszczoną folią lub papierem i wypełnić suchą fasolą.
Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 8 - 9 minut, aż ciasto się zwiąże, po czym wysypujemy fasolę, nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na kolejne 2 - 3 minuty, kiedy ciasto zacznie odklejać się od brzegu formy wyjmujemy je z piekarnika, nalewamy nadzienie, układamy warzywa i pieczemy przez kolejne 7 - 10 minut.
Dodajemy wodę i mieszamy wszystko szybko jedną ręką, jeśli pozostały jakieś niepołączone z masą drobiny, należy spryskać wszystko odrobiną wody, szybko formując kulę. Ciasto powinno być plastyczne i związane, nie powinno się kleić.
Tak zrobione ciasto umieszczamy na desce obsypanej delikatnie mąką. Grzbietem ręki rozgniatamy ciasto , szybko rozsmarowując je po blacie. Ważne jest, by nie robić tego częścią dłoniową, która jest po prostu za ciepła. Ciasto zagarniamy z powrotem szpatułką, zagniatamy kulę, obsypujemy mąką i zawijamy w papier.
Wstawiamy do zamrażalki na godzinę - ciasto powinno być twarde, ale nie przemrożone. Można też zostawić je w chłodziarce na dwie godziny lub na noc.
(Ciasto może być przechowywane w lodówce przez kilka dni lub w zamrażalce przez kilka tygodni. Należy wtedy owiniętą w papier kulkę umieścić dodatkowo w woreczku foliowym.)
Ponieważ ciasto zawiera dużo masła, należy je rozwałkować po wyjęciu z lodówki tak szybko, jak tylko się da, aby nie zdążyło zmięknąć. Ciasto, uformowane w kulę, kładziemy na obsypanej mąką desce. Można je kilka razy uderzyć wałkiem, żeby łatwiej się wałkowało. Jest to zabieg całkiem przyjemny;) Wałkujemy od siebie, od środka na zewnątrz. Ciasto powinno być na tyle miękkie, żeby po rozwałkowaniu się nie łamało. Przenosimy je (np. przy pomocy wałka) od razu na formę. Brzegi dociskamy kciukami i wykończamy wg uznania.
Tak przygotowane ciasto musimy czymś obciążyć – można wyłożyć je natłuszczoną folią lub papierem i wypełnić suchą fasolą.
Pieczemy w temperaturze 200 st. C przez 8 - 9 minut, aż ciasto się zwiąże, po czym wysypujemy fasolę, nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika na kolejne 2 - 3 minuty, kiedy ciasto zacznie odklejać się od brzegu formy wyjmujemy je z piekarnika, nalewamy nadzienie, układamy warzywa i pieczemy przez kolejne 7 - 10 minut.
Krem nałożyć na wystudzone ciasto. Posypać wiórkami czekolady. Przed podaniem polać sosem z malin. (zmiksować garść świeżych malin, można dodać odrobinę soku z cytryny)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz