Blok czekoladowy

Jest to jeden z nielicznych deserów, który potrafi zrobić moja siostra. Robi go jednak, a może własnie dlatego, rewelacyjnie. W każdym razie ja lepszego nie jadłam i zrobić bym nie potrafiła :)

A przepis, jak większość, które się tu pojawiają, jest bajecznie prosty.

Składniki:
  • 250 g masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 3  łyżki kakao
  • 250 g mleka w proszku
  • 250 g pokruszonych herbatników
  • bakalie (wg uznania: rodzynki, migdały, orzeszki laskowe, włoskie, arachidowe, śliwki itp.) 
Ania najczęściej w ogóle nie dodaje bakalii :)

Sposób przygotowania:

W garnku podgrzać wodę, rozpuścić cukier, dodać masło i kakao. Rozpuścić całość. Po kolei dodawać pozostałe składniki cały czas mieszając. Dobrze wymieszaną masę przełożyć do foremki. Zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. I tyle.

Smacznego!

P.S. Cały czas nie mogę zrobić zdjęcia. Tak szybko znika. Może kiedyś się uda :P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz