Racuchy z dyni.

Zobaczyłam to cudo w sklepie i nie mogłam się oprzeć. Miała być zupa, później farsz do naleśników, skończyło się na prostych, ale przepysznych racuchach.

Składniki:
  • dynia piżmowa
  • łyżka cynamonu
  • posiekany korzeń imbiru - mały kawałeczek (ok 1-2 cm sześciennych :P)
  • trzy łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • cukier wanilinowy (1 małe opakowanie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • jajko
  • olej/oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:

Dynię umyj, pokrój w kostkę, dopiero wtedy poodkrajaj twardą skórę (jest to dużo łatwiejsze niż "obieranie" dyni). Dynię przesmaż z cukrem, cynamonem i imbirem, dodaj 50-100 ml wody i duś aż dynia będzie miękka. Po wystudzeniu zmiksuj (za pomocą blendera lub miksera) wszystko z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i pieprzem, dodaj jajko, wymieszaj i smaż placki na dobrze rozgrzanej patelni. Staraj się używać mało tłuszczu, placki przestudź na kratce lub papierze. podawaj ze śmietanką, konfiturami, cukrem pudrem lub tym, na co akurat masz ochotę. Lody waniliowe będą świetne :P

Smacznego!





2 komentarze:

  1. Thanks for the post. You must know that they are simply seems to be healthy too, healthy for people of all the age groups. You can also have Noni fruit extract in your daily diet so as to make yourself healthy and fit.

    OdpowiedzUsuń