Same Snickerdoodles to nic innego jak cukrowe ciasteczka cynamonowe. Są przepyszne. A ponadto bardzo proste do zrobienia.
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 150g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka cynamonu
Cukier zmiksować na największych obrotach z masłem. Dodać jajko. W osobnej miseczce wymieszać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać do masła z cukrem i wymieszać. Formować kulki (średnicy ok 3 cm) Kulki obtaczać w cukrze z cynamonem. Układać je na papierze do pieczenia w dość dużej odległości. Piec przez 8 - 10 minut w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić je przez minutę na blasze, zostawić do ostygnięcia na kratce.
Oryginalny przepis można znaleźć TU. W komentarzach polecają zmniejszenie ilości cukru o połowę. Chyba to dobry pomysł, bo ciastka wychodzą naprawdę bardzo słodkie.
Smacznego!
Na koniec kilka słów o tym, jak wpadłam na te ciasteczka. Oglądałam sobie jeden z moich ulubionych seriali (nazwy nie zdradzę, by uniknąć kompromitacji) i w świątecznym odcinku wszyscy zajadali się tymi łakociami. Wyglądały obiecująco. Poza tym nazywały się bardzo ciekawie i musiałam poszukać w internecie, co to są te snickerdoodles. Przyznam szczerze, że dla mnie, to dość niezwykłe źródło przepisów kulinarnych.Serial, nie internet ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz