Awokado z pieczarkami

Składniki:
  • awokado
  • 4 duże pieczarki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną szalotkę, obrane i pokrojone w plastry pieczarki i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodajemy natkę i dusimy przez parę minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Powstałe zagłębienia napełniamy pieczarkami.

Super jako dodatek do mięsa, np. zamiast ziemniaków lub jako samodzielna przekąska. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Fajna wegetariańska przystawka. Niegy nie próbowałam takiego połączenia, ale się skuszę:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę bałam się tego połączenia, ale wyszło nadspodziewanie dobre. Jednak osobiście polecam jako dodatek do mięsa :)

      Usuń