Składniki:
- 800 g dyni
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- szklanka maki
- 2-3 łyżki śmietany
- 3 jajka
- sól do smaku (niewielka szczypta wystarczy!)
- tłuszcz do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Dynię umyć, obrać z twardej skórki, usunąć pestki, miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ze śmietaną, dynią i pianą z białek. Następnie przesypać przesiana mąkę, posolić, dokładnie wymieszać.
Smażyć niewielkie racuszki na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania jasnozłotego koloru z obu stron. Przed podaniem odkładać do odsączenia na papier śniadaniowy lub ręcznik papierowy.
Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem.
Racuchy wychodzą przepyszne - lekkie i sycące zarazem. Ze śmietaną smakują rewelacyjnie.
Jeśli lubicie takie warzywne racuchy, polecam przepis Ani na placuszki z cukinii: *KLIK*
Uwielbiam placuszki na bazie warzyw :) Dyniowe robię ostatnio bardzo często, ale uwielbiam też cukiniowe, brokułowe i szpinakowe <3
OdpowiedzUsuńtakie dyniowe racuszki musza być nawet lepsze niż jabłkowe!
OdpowiedzUsuń