Dużą część przyjemności z podróżowania gwarantuje próbowanie lokalnych przysmaków. Zawsze przed wyjazdem oprócz tego co w danym regionie można zobaczyć, sprawdzam też co można zjeść. Podczas ostatniego wypadu do Szwecji odwiedziłam Sztokholm, a tam w klimatycznej Cafe Saturnus spróbowałam...
Kanelbullar
czyli drożdżówek zwijanych w ślimaczki, wypełnionych cynamonem lub kardamonem.
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 75g rozpuszczonego masła
- 10g drożdży
- 1/4 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki mleka
Nadzienie:
- 25g cukru
- 50g miękkiego masła
- 3 łyżeczki cynamonu LUB kardamonu
Łączymy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Odstawiamy na 15-20 minut.
Rozpuszczamy masło i studzimy. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, dolewamy masło i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto, jeśli za bardzo się klei - podsypujemy trochę mąką.
Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, żeby urosło.
Aby zrobić nadzienie, mieszamy po prostu wszystkie składniki :)
Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy nadzieniem. Rolujemy i kroimy w kawałki o szerokości 2-3cm. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia. Obsypujemy cukrem i pieczemy ok 15 minut w 200°C.
Te które jadłam w Sztokholmie nie dość, że były ogromne i posypane płatkami migdałowymi, były z kardamonem, który oprócz do nadzienia został dodany również do ciasta. Następnym razem spróbuję tak zrobić :)
Smacznego!
Śliczne są te zawijaski :)
OdpowiedzUsuńW Skandynawii ogólnie bardzo popularne jest dodawanie kardamonu do ciasta drożdżowego. W Finlandii choć zjadłam sporo drożdżówek, nie znalazłam ani jednej bez kardamonu. Natomiast dodatek kardamonu zamiast cynamonu do "kanelków" to chyba jakaś wariacja na temat (której jestem ogromie ciekawa), a bułeczki nazywane są kanelkami u mnie w domu, od czasu gdy sama przywiozłam je z wojaży do Szwecji. Finowie z kolei pieką je na boku, tak bardziej spłaszczone i nazywają uszami (nie pamiętam niestety jak brzmi to po fińsku)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, też je robiłam tej jesieni. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Kuchnia skandynawska :)
OdpowiedzUsuń