Ciasteczka żytnie

Wracam! Ostatnio nie miałam czasu na eksperymenty w kuchni. I blog stał tak sobie sam, zaniedbywany. Ale odwiedzany, co bardzo mnie cieszy :)

Czas na kolejny prosty - jak zawsze, przepis. Żytnie ciasteczka z płatkami owsianymi, słonecznikiem oraz przyprawą korzenną.


Zaprosiliśmy babcię na herbatkę. I przydałyby się ciasteczka. Kruche ciasteczka. Jasne, że można skoczyć do sklepu i kupić coś dobrego. Niestety wtedy zabraknie tego pięknego zapachu wypieków wypełniającego cały dom. A na to nie mogłam pozwolić.

Składniki:

  • mąka żytnia 250 g
  • cukier puder 125 g
  • zimne masło 125 g
  • jajko
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • garść słonecznika
  • garść płatków owsianych
Zamiast cynamonu i kardamonu można użyć dowolnych innych ulubionych przypraw lub gotowej mieszanki np. przyprawy korzennej.

Przygotowanie:

Zmielić słonecznik z płatkami owsianymi. Wcześniej odłożyć łyżkę płatków. Rozdrobnić masło i wygnieść z mąką, cukrem i resztą sypkich składników - zetrzeć między palcami do uzyskania konsystencji płatków. Dodać jajko, zagnieść jak najszybciej (składniki nie muszą się całkowicie połączyć), uformować kulę, rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na godzinę. Z zamrożonego ciasta formować kulki, które należy rozwałkować - ciasto powinno mieć grubość ok 5 mm. Można też rozwałkować całe ciasto i przy pomocy szklanki lub foremki powykrawać ciasteczka. Jeśli masz dostępne stempelki do ciastek, możesz je przyozdobić w wygodny i efektowny sposób. Piec w temperaturze 200 st. C przez 10-12 minut lub do zarumienienia się brzegów.

Podawać do herbaty, kakao lub mleka. 

Smacznego!



Ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku do kilku tygodni - tylko czy uda się powstrzymać swoje łakomstwo :)

Stempelki można znaleźć np. w Duce, ale warto ich poszukać także w sklepach internetowych - wybór jest olbrzymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz