Gotujemy kaszę (wybieramy taką, którą lubimy) i ryż.
Kurczaka kroimy w paseczki, podsmażamy na oliwie i dusimy z przyprawami (np. solą, pieprzem, curry, rozmarynem)
Zesmażamy pokrojone w plastry pieczarki, doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Pokrojonego w plasterki pora zalewamy wrzątkiem i odsączamy. Wrzucamy na patelnię do pieczarek, dorzucamy kilka łyżek kukurydzy, ryż, mieszamy całość i podgrzewamy przez chwilę.
Kroimy warzywa na sałatkę np. ogórka, pomidorki, paprykę, selera naciowego. Rwiemy sałatę. Odsączamy i wysuszamy oliwki. Kroimy kawałek fety w kostkę. Mieszamy wszystko i dosypujemy pestki słonecznika i dyni.
Do sałatki sosik: szczyptę soli i łyżeczkę cukru rozpuszczamy w dwóch łyżkach octu balsamicznego. Dodajemy bazylię i oregano. Dolewamy dwie łyżki zimnej wody. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Sałatę polewamy bezpośrednio przed podaniem, a najlepiej oddzielnie!
Układamy na talerzu i gotowe!
Smacznego!
P.S. Pora z ryżem i pieczarkami można traktować jako samodzielny obiad. Idealny dla singla. Smażymy solidną porcję i pakujemy do słoiczków. Odgrzewana sałatka smakuje równie dobrze, jak nie lepiej. ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz