Wytrawne muffiny z gorgonzolą

Tym razem kompletnie niesłodki muffin z "aromatyczną" nutą serową :) Wygląda, jak wygląda, smakuje duuuuużo lepiej.

Składniki:
  • 300g mąki (użyłam żytniej)
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • dwie garstki pokrojonego w kostkę sera pleśniowego (ja wykorzystałam gorgonzolę oraz lazur złocisty i błękitny)
  • pół papryki pokrojonej w kostkę
  • gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: 

Oddzielnie łączymy suche i mokre składniki. Nagrzewamy piekarnik do 180st. C. Mieszamy wszystkie składniki (powinny pozostać grudki) i nakładamy po czubatej łyżce do foremek. Pieczemy przez około 20 minut.

Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz