Warzywna pomidorowa. Jarmużowa z serem. Gęsta z burakiem.

Ostatnio naszło mnie na zupę. Ugotowałam olbrzymi gar gęstej jarzynowej i pomyślałam, że zrobię z niej trzy zupy. Po co się ograniczać?!

Baza:
  • por
  • pół brokuła
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała cebula
  • pół selera
  • ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • kawałek mięsa (żeberka lub skrzydełka/nóżki kurczaka)
  • ewentualnie kostka rosołowa
Wszystkie warzywa umyj, pokrój w kostkę. Nalej do garnka zimnej wody, włóż umyte mięsko (tak wiem, to nie warzywo :P), gotuj do wrzenia, dodaj warzywka, gotuj aż zmiękną. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Zupa krem numer jeden:

Odlałam dwie szklanki zupy. Zmiksowałam wszystko dokładnie na gładką masę. Dodałam przecier pomidorowy, mieszankę ziół dalmatyńskich, bazylię, zmieloną ostra paprykę, zagotowałam. Można podawać z jogurtem, prażonymi pestkami dyni i słonecznika, kremem z octu balsamicznego.


Wersja na zielono:

Zmiksowana baza plus trzy garści posiekanego jarmużu bez łodyżek. Na koniec gotowania dodałam starty ser tylżycki (ilość wedle uznania). Całość doprawiłam solą, pieprzem, gałką muszkatołową.


Krem z burakiem:

Zmiksowana baza plus tarty burak, do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek i chrzan tarty. Podawać na gorąco z na przykład z jajkiem i szczypiorkiem (dodatkowo usmażyłam kawałek pity - polecam biedronkową "Tapita")


Do wyboru do koloru. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Same pyszności :D
    Pozdrawiam.
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Może się mylę, ale czy nazwa bloga to cytat z Adventure Time? :) Aaaa no i- pychaaaa!
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń