Muffiny bananowe

Tym razem bez czekolady. Według mnie równie smaczne. ;)

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki żytniej (typ 720)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 dojrzałe banany
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 14 muffinów.

Sposób przyrządzenia:

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, i sodę.
W drugiej misce wymieszać mleko, jajka i olej. Dodać dwa pokrojone banany i zmiksować na gładką masę.
Następnie wymieszać składniki suche z mokrymi i od razu nakładać do foremek. Na każdą babeczkę wkroić jeden plasterek banana.

Piec przez 25 minut w 180 st.C. i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz