Jabłecznik z puszystą pianką i lodami waniliowymi

Jesień za pasem. Czas na szarlotkę. ;) Według przepisu mamy. Najlepsza.

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 250g schłodzonego masła
  • pół szklanki cukru kryształu
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2000g jabłek
  • pół szklanki cukru
  • 5 białek
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • cynamon 
  • bułka tarta
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przyrządzania:

Z podanych składników (mąka, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia) zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Odlać sok z jabłek a następnie dosypać do nich cukier.
2/3 ciasta rozwałkować, resztę włożyć do zamrażalnika (nie chłodziarki!). Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Podpiec aż ciasto delikatnie się zarumieni.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą. Wyłożyć odciśnięta masę jabłkową (może być tez wcześniej zrobiony dżem jabłkowy). Posypać cynamonem i bułka tartą. 
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierzch ciasta.
Całość piec w 180 stopniach przez około 50 minut. Na złoty kolor.

Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.

Smacznego!

Inny przepis na szarlotkę (ulubioną szarlotkę Buf) znajdziecie tutaj: *KLIK*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz