Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 250g schłodzonego masła
- pół szklanki cukru kryształu
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2000g jabłek
- pół szklanki cukru
- 5 białek
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
Z podanych składników (mąka, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia) zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Odlać sok z jabłek a następnie dosypać do nich cukier.
2/3 ciasta rozwałkować, resztę włożyć do zamrażalnika (nie chłodziarki!). Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Podpiec aż ciasto delikatnie się zarumieni.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą. Wyłożyć odciśnięta masę jabłkową (może być tez wcześniej zrobiony dżem jabłkowy). Posypać cynamonem i bułka tartą.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć na wierzch ciasta.
Całość piec w 180 stopniach przez około 50 minut. Na złoty kolor.
Podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Smacznego!
Inny przepis na szarlotkę (ulubioną szarlotkę Buf) znajdziecie tutaj: *KLIK*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz