Szarlotka - moja ulubiona:)

Szarlotka jest jednym z moich ulubionych łakoci. Jabłka z cynamonem tworzą połączenie doskonałe, a kruche ciasto i kruszonka idealnie dopełniają całości. Nie przepadam za wersjami z dużą ilością puszystego ciasta. Jabłka mają grać pierwsze skrzypce! :)

Rzadko się zdarza, żebym nie modyfikowała gotowego przepisu, z którego korzystam, bo po pierwszym wypróbowaniu aż się prosi żeby dodać coś od siebie. Tutaj jednak oryginalny przepis jest doskonały i nie pozostaje mi nic innego jak zacytować jedną z najsławniejszych polskich blogerek kulinarnych: Liskę. Bardzo polecam!

SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ

(oryginalny przepis tutaj *klik*)
"Na ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 180 g masła pokrojonego w małe kawałeczki
  • 50 g brązowego cukru
  • 4 żółtka
Na jabłka:
  • 1 kg jabłek (używam szarej renety)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (ja użyłam 1 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis i 1 łyżeczki cynamonu - dop. Ag)
Kruszonka:
  • 1,5 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Do posmarowania: żółtko wymieszane z 2 łyżeczkami śmietany (dowolnej)

Kruszonka:
wszystkie składniki utrzeć przy pomocy łyżki.

Ciasto:
zagnieść wszystkie składniki na gładkie kruche ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny.

Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku, dodać kilka łyżek wody i dusić do czasu, aż się rozpadną (10-15 minut). Dodać cukier, przyprawę do piernika. Odstawić do ostudzenia.

2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dół tortownicy (26-28 cm) - ja wylepiam ciastem również 1/3 wysokości boku tortownicy.

Piekarnik nagrzać do 200 st C, ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 15 minut (można również na wierzchu surowego ciasta rozłożyć kawałek papieru do pieczenia i wypełnić suchą fasolą - ma to zapobiec podnoszeniu się ciasta podczas podpiekania).

Wyjąć z piekarnika, wypełnić jabłkami. Z pozostałej części ciasta zrobić paski równej szerokości i ułożyć na cieście (można również tę część ciasta zetrzeć na tarce).

Posmarować żółtkiem wymieszanym z 2 łyżeczkami śmietany, obsypać kruszonką i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut.

Po upieczeniu ostudzić, oprószyć cukrem pudrem."

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Jak pysznie wygląda :) Dawno już nie jadłam szarlotki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, więc pewnie dlatego taka najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też dawno nie jadłam szarlotki, może w ten weekend się skuszę i wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń