Kruche ciasto z rabarbarem

Tym razem w wersji kruchej. Oryginalny przepis znajdziecie na stronie: Moje Wypieki

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 185 g zimnego masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru kryształu
Sposób przygotowania:

Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Zasypać cukrem, zostawić najlepiej na całą noc w lodówce - rabarbar puści sok i nieco zmięknie. Przed położeniem rabarbaru na ciasto pamiętaj o jego odsączeniu z nadmiaru soku!

Mąkę należy przesiać z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojone na kawałki dobrze schłodzonego masła i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Ciasto należy zagnieść tak szybko, jak to możliwe - aby się związało. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 60 minut, opcjonalnie zawinięte ciasto można wstawić na 30 minut do zamrażalnika.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. 2/3 ciasta zetrzeć na grubej tarce na średniej wielkości blachę i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec, aż będzie lekko złociste (ok 10 - 15 minut), wyjąć z piekarnika.

Na ciasto wyłożyć odsączony rabarbar, z pozostałego ciasta uformować wałeczki i poukładać je w kratkę. Lub całość posypać kruszonką*. 
Całość piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180 st.C. Można podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub przestudzić i posypać cukrem pudrem.

*Jak przygotować kruszonkę?
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy
Mąkę mieszamy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Masło mocno podgrzewamy w rondelku (aż się rozpuści i zacznie "pienić") i zalewamy nim mąkę z cukrem. na koniec wszystko trzeba tylko dobrze wymieszać.

Smacznego!

P.S. Jeśli lubicie rabarbar, kto nie lubi, spodoba Wam się przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem w wersji Żo: *KLIK*

2 komentarze:

  1. Rabarbar to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam , jak babcia zrywała na działce i jadłam z cukrem. Pysznie . Pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń