Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 185 g zimnego masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru kryształu
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Zasypać cukrem, zostawić najlepiej na całą noc w lodówce - rabarbar puści sok i nieco zmięknie. Przed położeniem rabarbaru na ciasto pamiętaj o jego odsączeniu z nadmiaru soku!
Mąkę należy przesiać z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojone na kawałki dobrze schłodzonego masła i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę. Ciasto należy zagnieść tak szybko, jak to możliwe - aby się związało. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 60 minut, opcjonalnie zawinięte ciasto można wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. 2/3 ciasta zetrzeć na grubej tarce na średniej wielkości blachę i dokładnie wylepić nim dno. Podpiec, aż będzie lekko złociste (ok 10 - 15 minut), wyjąć z piekarnika.
Na ciasto wyłożyć odsączony rabarbar, z pozostałego ciasta uformować wałeczki i poukładać je w kratkę. Lub całość posypać kruszonką*.
Całość piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180 st.C. Można podawać na gorąco z lodami waniliowymi lub przestudzić i posypać cukrem pudrem.
*Jak przygotować kruszonkę?
*Jak przygotować kruszonkę?
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- cukier waniliowy
Smacznego!
P.S. Jeśli lubicie rabarbar, kto nie lubi, spodoba Wam się przepis na ciasto jogurtowe z rabarbarem w wersji Żo: *KLIK*
Rabarbar to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam , jak babcia zrywała na działce i jadłam z cukrem. Pysznie . Pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuń