Może dlatego, że jadam je tylko raz w roku w czasie wielkanocnego śniadania. ;)
Składniki:
- 4 jajka
- kilkanaście pieczarek
- majonez (najlepiej kielecki)
- łyżka musztardy sarepskiej
- łyżka śmietany
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Gotujemy jajka. W międzyczasie obieramy pieczarki, ścieramy je na tarce z drobnym oczkiem, przyprawiamy i smażymy tak długo, aż będą miękkie i "rozpływające" się. Odlewamy wodę od pieczarek.
Ugotowane na twardo jajka kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je widelcem. Żółtka mieszamy z usmażonymi pieczarkami, dodajemy kilka łyżek masy majonezowo-musztardowej* - tyle aby uzyskać delikatną konsystencję pieczarek z żółtkiem. Tak przygotowany farsz nakładamy na jajka.
Masa majonezowo-musztardowa: dokładnie wymieszane trzy łyżki majonezu, łyżka musztardy, łyżka śmietany. (możemy wykorzystać ją do sałatki z jajka i brokułów lub tradycyjnych jajek z majonezem, oczywiście zamiast majonezu :P)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz