Dip łososiowo-koperkowy


Dip to kolejny imprezowy niezbędnik. Najlepiej smakuje z krakersami lub pokrojonymi w słupki warzywami. Pasuje do drożdżowych paluchów, bagietki lub focaccia. Sprawdzi się też jako krem do kanapek.
Zdjęcie nie przedstawia prawidłowych proporcji!
Najczęściej przyrządzam proste dipy typu jogurt grecki, czosnek i koperek lub koncentrat pomidorowy, oregano i ostra papryczka. Tym razem wybrałam coś "innego", ale równie smacznego.

Składniki:
  • 150 g wędzonego łososia (lub wędzonego pstrąga)
  • 250 g chudego twarogu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka solonych kaparów (wypłukanych!)*
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Miksujemy całość na gładką masę*. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie umieszczamy na dwie godziny w lodówce. Wykładamy do miseczki i ozdabiamy koperkiem :)

Słone przekąski idealne do dipów, które możecie znaleźć na naszym blogu:
*Jeśli ktoś nie lubi kaparów, radzę je sobie odpuścić. Dip ma mocny aromat kaparów i co tu kryć będzie równie dobry, o ile nie lepszy, bez nich :)

Ten przygotowałam na parapetówkę koleżanki. Dlatego jest zasłoiczkowany ;)
Przepis pochodzi z książki Micheli Neri "Przekąski":




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz