Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż tradycyjne muffiny, ale warto spróbować.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki roztopionego masła ok. 70g
- 2 jajka
- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 białka
- 10 dag cukru
- 10 dag wiórków kokosowych
Sposób przyrządzenia:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
W małym garnuszku rozpuścić masło z dwiema łyżkami mleka, powoli dodawać kawałki czekolady, aż wszystko się rozpuści. Pamiętaj, żeby masło i czekolada nie były za gorące - musisz móc je dotknąć, inaczej czekolada się przypali. Najlepiej roztapiać je w basenie z ciepłą woda a nie bezpośrednio nad palnikiem.
Resztę mleka należy wlać do drugiej miski, wbić do niego jajka i wymieszać. Przestudzone masło z czekoladą wlać do jajek z mlekiem i wymieszać. Odstawić.
Następnie przygotować masę kokosową: ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dopiero wtedy dosypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać.
Wcześniej przygotowane suche składniki wymieszać z mokrymi. Nakładać do foremek po łyżeczce ciasta czekoladowego i masy kokosowej.
Piec przez ok 20 minut w 180 st.C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz