Muffiny czekoladowo - kokosowe

Z zewnątrz niepozorne. W środku - pyszna niespodzianka.
Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż tradycyjne muffiny, ale warto spróbować.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła ok. 70g
  • 2 jajka
  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 białka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag wiórków kokosowych
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 12 - 16 babeczek.

Sposób przyrządzenia:

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
W małym garnuszku rozpuścić masło z dwiema łyżkami mleka, powoli dodawać kawałki czekolady, aż wszystko się rozpuści. Pamiętaj, żeby masło i czekolada nie były za gorące - musisz móc je dotknąć, inaczej czekolada się przypali. Najlepiej roztapiać je w basenie z ciepłą woda a nie bezpośrednio nad palnikiem.

Resztę mleka należy wlać do drugiej miski, wbić do niego jajka i wymieszać. Przestudzone masło z czekoladą wlać do jajek z mlekiem i wymieszać. Odstawić.

Następnie przygotować masę kokosową: ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dopiero wtedy dosypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać.

Wcześniej przygotowane suche składniki wymieszać z mokrymi. Nakładać do foremek po łyżeczce ciasta czekoladowego i masy kokosowej.

Piec przez ok 20 minut w 180 st.C.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz