"Smakując Toskanię" Beth Elon

Nie jest to typowa książka kucharska, w której przepisy poustawiane są jeden za drugim w mniej lub bardziej uporządkowany sposób.

Nie jestem nawet przekonana, czy w ogóle można ją książką kulinarną nazwać.

"Smakując Toskanię" jest bowiem opowieścią. Opowieścią z łatwością przenoszącą nas myślami do tej cudownie pachnącej krainy, jaką jest Toskania. Opowieścią pozwalającą nam zagubić się w magicznych przepełnionych słońcem włoskich zakątkach.

Jest nietypowym przewodnikiem po malowniczych przyjaznych ludziom miasteczkach i przyległych do nich rozległych skąpanych w słońcu winnicach.

Jest też swoistym spisem maleńkich zacisznych punktów gastronomicznych i regionalnych potraw, które można tam znaleźć.

A gdzieś pomiędzy tym wszystkim zgrabnie wplecione są przepisy na przepyszne włoskie dania: frittatę, testaroli, caponatę, faszerowane kwiaty cukinii, ravioli i wiele wiele innych.

Jeśli kochacie włoską kuchnię, nie boicie się eksperymentować i nie poddajecie przy pierwszym niepowodzeniu, ta książka jest dla Was.

Polecam! Czyta się z zapartym tchem.

1 komentarz:

  1. Dziękuję za udział w książkowej akcji! :) Pozdrawiam serdecznie

    www.smakiemsietoczy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń