Kardamonowe muffiny ze śliwką

Muffinów ciąg dalszy. One  nigdy się nie znudzą. ;)

Długo zastanawiałam się na jaką przyprawę postawić tym razem. Padło na kardamon. To był dobry wybór. Właściwie nie powinno mnie to dziwić, powidła śliwkowe z przyprawą korzenną są przepyszne.

Składniki:
  • miseczka pokrojonych na połówki pozbawionych pestek śliwek (ok 20)
  • łyżeczka mielonego kardamonu (może być mieszanka kardamonu, imbiru i cynamonu)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 2/3 szklanki mleka 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka

Sposób przyrządzenia:

Wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki. Nakładaj do foremek, dokładając po kilka kawałków śliwek. Na każdą babeczkę połóż połówkę śliwki. Najlepiej na początku odłożyć sobie 6 śliwek.

Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 25 - 30 minut. Przed podaniem możesz posypać je jeszcze cukrem pudrem.

Smacznego!

Bardzo podobny przepis pojawił się już na naszym blogu. Osoby zainteresowane znajdą go *TUTAJ*

2 komentarze:

  1. Podoba mi się to śliwkowe oczko :D Świetne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń