Długo zastanawiałam się na jaką przyprawę postawić tym razem. Padło na kardamon. To był dobry wybór. Właściwie nie powinno mnie to dziwić, powidła śliwkowe z przyprawą korzenną są przepyszne.
Składniki:
- miseczka pokrojonych na połówki pozbawionych pestek śliwek (ok 20)
- łyżeczka mielonego kardamonu (może być mieszanka kardamonu, imbiru i cynamonu)
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj oddzielnie suche i mokre składniki. Nakładaj do foremek, dokładając po kilka kawałków śliwek. Na każdą babeczkę połóż połówkę śliwki. Najlepiej na początku odłożyć sobie 6 śliwek.
Wstaw formy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz przez 25 - 30 minut. Przed podaniem możesz posypać je jeszcze cukrem pudrem.
Smacznego!
Bardzo podobny przepis pojawił się już na naszym blogu. Osoby zainteresowane znajdą go *TUTAJ*
Uroczo równiutkie :))
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to śliwkowe oczko :D Świetne muffinki :)
OdpowiedzUsuń