Foccacia to nic innego jak drożdżowy placek chlebowy z dodatkami lub bez. Trochę taki spód pod pizzę niebędący pizzą. ;)
- 600 g mąki włoskiej (typ 00)
- 365 ml ciepłej (nie gorącej) wody
- 24 g drożdży piekarskich
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwki lub pomidory, mozzarella i bazylia lub każde inne ulubione dodatki
- oliwa
Z podanych ilości składników ciasta umieścić w miseczce lub szklance 1/3 szklanki wody i łyżkę mąki, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 do 15 minut, aż rozczyn urośnie.
W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę, oliwę i sól. Wymieszać składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiać ciasto – aż stanie się elastyczne i gładkie. Potrzeba na to ok 15 minut
Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto ugnieść kilka razy i podzielić na 4 równe części, każdą część rozciągnąć na kształt koła lub prostokąta. Nie należy używać wałka, a jedynie naciągać ciasto rękami.
Następnie umieścić ciasto na blachach. Powciskać dodatki, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 230-240°C do zarumienienia.
Smacznego!
Najlepszy wg mnie przepis na ciasto na pizzę / foccacię znajdziecie tu: www.kuchnia.it
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz