Przez ostatnie kilka dni pogoda była dość jesienna. Dlatego postanowiłam zrobić rozgrzewającą zupę. Z czerwonej soczewicy. Z odrobinką chilli :)
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 mała papryczka chili (użyłam pół łyżeczki ostrej węgierskiej pasty paprykowej)
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam wołowego)
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (zamiast słodkiej użyłam pikantnej, ale słodka bardziej by pasowała)
Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzane dno garnka wlać oliwę i dodać masło. Podgrzewać do roztopienia tłuszczu. Wrzucić marchewkę i smażyć około 2 min. Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, pół łyżeczki pasty węgierskiej lub posiekaną papryczkę chilli, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Całość smażyć przez kolejne 2 minuty. Zalać wszystko bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość zblendować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Ja jak zwykle nie posiekałam. Czemu? Właśnie nie wiem ;)
Przepis znalazłam na stronie: kingaparuzel.pl
Smacznego!
Pycha! Taka zupa jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Przyprawia się ją tutaj zazwyczaj szczyptą kminu rzymskiego i podaje z grzankami z arabskiego chlebka.
OdpowiedzUsuń