Zupa z czerwonej soczewicy

Przez ostatnie kilka dni pogoda była dość jesienna. Dlatego postanowiłam zrobić rozgrzewającą zupę. Z czerwonej soczewicy. Z odrobinką chilli :)


Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 mała papryczka chili (użyłam pół łyżeczki ostrej węgierskiej pasty paprykowej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego (użyłam wołowego)
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (zamiast słodkiej użyłam pikantnej, ale słodka bardziej by pasowała)
Przygotowanie:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzane dno garnka wlać oliwę i dodać masło. Podgrzewać do roztopienia tłuszczu. Wrzucić marchewkę i smażyć około 2 min. Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, pół łyżeczki pasty węgierskiej lub posiekaną papryczkę chilli, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Całość smażyć przez kolejne 2 minuty. Zalać wszystko bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość zblendować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Ja jak zwykle nie posiekałam. Czemu? Właśnie nie wiem ;)

Przepis znalazłam na stronie: kingaparuzel.pl

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pycha! Taka zupa jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Przyprawia się ją tutaj zazwyczaj szczyptą kminu rzymskiego i podaje z grzankami z arabskiego chlebka.

    OdpowiedzUsuń