Zimowa czekolada

Składniki:

1,5 szklanki kakao
1,5 szklanki cukru pudru
90g gorzkiej czekolady
po łyżeczce cynamonu, imbiru mielonego, gałki muszkatołowej, kardamonu oraz mielonych goździków

Czekoladę należy rozdrobnić, ja część starłam na tarce, część zmieliłam w blenderze. Następnie wymieszać wszystkie składniki. 

Mielonych goździków nie znalazłam w żadnym sklepie, dlatego sama je zmieliłam w młynku do kawy.

A jak przygotowujemy? Na szklankę mleka polecam trzy czubate łyżeczki, można udekorować bitą śmietaną.

Ja przygotowałam czekoladę w świątecznych słoiczkach i położę je pod choinką ;)







3 komentarze:

  1. Już się przestraszyłam, że to przepis na jedną porcję;)
    Brzmi smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak już robić czekoladę to tak, żeby wystarczyło na więcej niż jedną porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam! Nie mogłam znaleźć kardamonu, ale chyba wyszło podobnie. Powiem szczerze, że nawet na sucho jest dobra:P

    OdpowiedzUsuń