Składniki:
1,5 szklanki kakao
1,5 szklanki cukru pudru
90g gorzkiej czekolady
po łyżeczce cynamonu, imbiru mielonego, gałki muszkatołowej, kardamonu oraz mielonych goździków
Czekoladę należy rozdrobnić, ja część starłam na tarce, część zmieliłam w blenderze. Następnie wymieszać wszystkie składniki.
Mielonych goździków nie znalazłam w żadnym sklepie, dlatego sama je zmieliłam w młynku do kawy.
A jak przygotowujemy? Na szklankę mleka polecam trzy czubate łyżeczki, można udekorować bitą śmietaną.
Ja przygotowałam czekoladę w świątecznych słoiczkach i położę je pod choinką ;)
Już się przestraszyłam, że to przepis na jedną porcję;)
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie.
Jak już robić czekoladę to tak, żeby wystarczyło na więcej niż jedną porcję ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Nie mogłam znaleźć kardamonu, ale chyba wyszło podobnie. Powiem szczerze, że nawet na sucho jest dobra:P
OdpowiedzUsuń