Omlet z papryką i pomidorami

Uwaga! Ostre! ;) Głównie ze względu na zielone papryczki chili.

Składniki:
  • 2 jajka
  • pół słodkiej czerwonej papryki
  • pół pomidora
  • 1-2 konserwowe zielone papryczki chili (można je dostać w prawie każdym większym sklepie)
  • 2 plasterki sera żółtego pokrojone w drobną kostkę
  • 3 łyżki mleka
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • masło do natłuszczenia patelni
Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogniu przez kilka - kilkanaście minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i smażymy aż odparuje większość wody. Z papryczek chili usuwamy wszystkie pestki, kroimy i wrzucamy na patelnie. Mieszamy, wyłączamy palnik i zostawiamy do przestudzenia.
Jajka rozbijamy do niewielkiej miseczki. Dodajemy sól i pierz. Dokładnie mieszamy, np. przy użyciu ubijaczki. Dodajemy ser, mleko i wystudzone warzywa. Jeszcze raz wszystko mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy, rozsmarowujemy po jej powierzchni masło. Gdy masło zacznie się "pienić", wiemy, że patelnia jest już wystarczająco rozgrzana do smażenia. Wlewamy przygotowane wcześniej jajka na patelnię. Smażymy, aż brzegi zaczną się ścinać (jak na rysunku obok). Najlepiej pod przykryciem. Delikatnie podważamy brzegi. "Luzujemy" omleta. Przerzucamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze kilkanaście sekund i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz