Składniki na kruche ciasto:
- 0,5 kg maki
- 20 dag cukru
- 20 dag masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki letniego mleka
- 2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 10 dag cukru kryształu
- 12 dag masła
- 2 łyżki miodu
- 30 dag orzechów włoskich grubo posiekanych
Miód rozpuścić w dwóch łyżkach mleka. Mąkę wymieszać z cukrem i sodą. Masło roztopić. Połączyć z mąką, mlekiem i miodem. Dodać jajko i zagnieść. Podzielić na trzy części. Cienko rozwałkować - tak, aby każda z części pokryła całą tortownicę. Dwie z nich upiec w takiej postaci (10 - 15 minut,180st.C) Trzecią część po rozwałkowaniu rozłożyć na tortownicy i pokryć masą orzechową. Piec tak jak poprzednie przez 10 - 15 minut.
Ciasto można przekładać kremem karpatkowym zrobionym samodzielnie lub takim kupnym. Jeśli chcecie krem nadzienie zrobić sami wyśmienity przepis na masę budyniową można znaleźć na przykład TU. Przepis mojej mamy jest podobny, więc go pominę ;)
Smacznego!
P.S. Przepis na widoczne na zdjęciu ciasto makowe możecie znaleźć TU.
Uwielbiam orzechowce, ale mam już dosyć ciast;)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, ja już też:)Co nie zmienia faktu, że to jest przepyszne.
UsuńUwielbiam wszystko, co z orzechami!
OdpowiedzUsuń