Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej
- łyżeczka soli
W międzyczasie możemy przygotować składniki, które chcemy umieścić na pizzy. Ja wybrałam ser (mozzarellę, goudę, camembert i gorgonzolę), oliwki, salami i suszone pomidory.
Na spód pizzy przygotowałam sos pomidorowy:
- 100g koncentratu pomidorowego
- 1 obrany ze skórki pomidor
- trzy ząbki czosnku
- łyżka suszonej bazylii
- łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz
Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkowujemy je, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce i pokrywamy sosem. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 10 minutach dokładamy ulubione składniki i pieczemy przez kolejne 20 - 25 minut.
I gotowe!
P.S. Zdjęcia po pieczeniu już nie udało mi się zrobić. Pokonał mnie mój własny apetyt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz