Pavlova

Taka specjalna rocznicowa beza dla rodziców ;)

Składniki:
  • 5 białek
  • 200 g cukru pudru
  • łyżka octu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 200ml śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • puszka brzoskwiń w syropie
Bezę zrobiłam według tego przepisu: *KLIK*

Ubić białka na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier puder (najlepiej przesiany przez sitko), cały czas ubijając. Pod koniec dodawania cukru dodać jeszcze mąkę. Na sam koniec wlewamy ocet. Mieszamy wszystko dokładnie i wykładamy na papier do pieczenia. Wcześniej możemy narysować na nim okrąg, na którym ułożymy "ciasto".

Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C. i od razu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy przez około półtorej godziny.

Gdy beza wystygnie, (studzimy ją w piekarniku!) ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i odrobinę syropu z brzoskwiń..

Na sam koniec kroimy brzoskwinie. Wykładamy wszystko na naszą bezę i podajemy. Najlepiej jeść ją od razu :)

Smacznego!

P.S. Jeśli szukasz innego przepisu na bezę, polecam Tort bezowy z pomarańczą wg Agnieszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz