Pistacjowe ciasteczka z różą:
- 300g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 125g niesolonego miękkiego masła
- 200g cukru
- 1 duże jajko
- pół łyżeczki wody różanej (do kupienia np. w Kuchniach Świata)
- 200ml maślanki
- 100g posiekanych pistacji (plus odrobina do dekoracji)
- opcjonalnie płatki różane do dekoracji
W misce mieszamy mąkę, sól i sodę. Odstawiamy na bok. Masło i cukier ubijamy na jednolitą puszystą masę, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Mieszamy maślankę z odmierzoną woda różaną. Połowę wlewamy do masy maślanej, mieszamy. Powoli dodajemy suche składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy pozostałą część różanej maślanki i ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec łączymy z pistacjami. Całość wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie możemy zrobić krem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką porcje ciasta. Z tej ilości powinno wyjść 18 dużych lub 48 małych ciasteczek. Ponieważ ciasto się rozleje, należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości między porcjami!
Pieczemy w 180 st. C. przez 8-12 minut (zależnie od wielkości ciasteczek). Gotowe ciastka studzimy na kratce.
Maślany krem na bazie bezy szwajcarskiej z wiśniówką (Kirsch Swiss Buttercream):
- białka z 3 jajek
- 200g cukru
- 350g masła (moim zdaniem powinno być go troszkę mniej)
- 25ml wiśniówki (dodałam malinówkę - wyszło dobrze, bardzo dobrze:P)
Sposób przygotowania:
Ubijaj białka z cukrem nad basenem z parującą wodą (zdejmij go z palnika!), aż powstanie jasna, gęsta masa. Uważaj żeby temperatura masy nie przekroczyła 60 st.C. Zdejmij znad gorącej wody i ubijaj jeszcze przez pewien czas w temperaturze pokojowej aż masa bezowa podwoi swoją objętość. Pamiętaj! Masa musi być sztywna.
Ubijaj białka z cukrem nad basenem z parującą wodą (zdejmij go z palnika!), aż powstanie jasna, gęsta masa. Uważaj żeby temperatura masy nie przekroczyła 60 st.C. Zdejmij znad gorącej wody i ubijaj jeszcze przez pewien czas w temperaturze pokojowej aż masa bezowa podwoi swoją objętość. Pamiętaj! Masa musi być sztywna.
Pokrój masło w drobne kostki. Do masy bezowej dodaj połowę masła i miksuj do uzyskania jednolitej puszystej konsystencji, powoli zwiększaj obroty miksera. Dodaj resztę masła i ubijaj zaczynając od najmniejszych obrotów miksera, zwiększając je co mniej więcej 10 sekund.
Proponuję najpierw ubić masło w oddzielnej miseczce i dopiero tak przygotowany maślany krem dodawać do masy bezowej.
Proponuję najpierw ubić masło w oddzielnej miseczce i dopiero tak przygotowany maślany krem dodawać do masy bezowej.
Do całości dodaj wiśniówkę. Miksuj przez około minutę na najmniejszych obrotach. Zwiększ prędkość i ubijaj jeszcze przez 45 sekund.
Włóż do lodówki do schłodzenia lub od razu przekładaj ciasteczka.
Różana glazura:
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki wody
- 3 1/2 łyżeczki wody różanej
Smacznego!
Przepis na ciasteczka pochodzi z książki:
woow, chcialabym teraz jednego. albo dwa :) wygladaja prze-apetycznie!
OdpowiedzUsuń