Ciasto naleśnikowe:
- 0,3 l zimnego mleka
- 0,1 l zimnej wody (może być gazowana)
- 2 jajka
- 120 g przesianej mąki żytniej
- 80 g przesianej mąki pszennej (można wykorzystać tez gotową mieszankę do pieczenia chleba)
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu do smaku
- szpinak (opakowanie mrożonego lub 3-4 garści świeżego szpinaku)
- feta lub serek typu feta (ilość wedle uznania)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- odrobina soku z cytryny
- łyżka oliwy lub masła
- pieprz i sól do smaku
Mleko i wodę wlewamy do miski, dodajemy jajka i sól i dokładnie mieszamy. Może się troszkę spienić - nie martwimy się tym. Dosypujemy stopniowo make cały czas mieszając. Na koniec wlewamy roztopione masło i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby w pełni pozbyć się grudek przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jeśli zależy nam na czasie, proponuję podczas dodawania mąki do mleka i jajek przesiewać ją małymi porcjami wprost do miski i od razu mieszać. Wtedy ciasto będzie w dużym stopniu pozbawione grudek.
Smażymy naleśniki i pozostawiamy do przestudzenia. Ponieważ będziemy je jeszcze podgrzewać w piekarniku, jedna ze stron naleśnika może być mniej usmażona.
Jeśli nie wiecie, jak usmażyć naleśniki odsyłam tutaj: *KLIK*
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: rozgrzewamy oliwę lub masło na patelni, wrzucamy szpinak i dusimy. Gdy szpinak zacznie mięknąć, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Kroimy fetę w drobną kostkę i po przestudzeniu szpinaku mieszamy razem.
Naleśniki smarujemy szpinakiem i zawijamy. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku. Możemy podawać z sosem pomidorowym lub śmietanowo-czosnkowym.
Smacznego!
naleśniczki z tych wytrawnych najbardziej lubię ze szpinakiem ;)
OdpowiedzUsuń