Naleśniki razowe ze szpinakiem i fetą

Przepis bliźniaczo podobny do tego, który zamieszczałam kilka miesięcy temu. Wprowadziłam jednak kilka zmian. Mam nadzieję, że na lepsze :)

Ciasto naleśnikowe:
  • 0,3 l zimnego mleka
  • 0,1 l zimnej wody (może być gazowana)
  • 2 jajka
  • 120 g przesianej mąki żytniej
  • 80 g przesianej mąki pszennej (można wykorzystać tez gotową mieszankę do pieczenia chleba)
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu do smaku
Farsz:
  • szpinak (opakowanie mrożonego lub 3-4 garści świeżego szpinaku) 
  • feta lub serek typu feta (ilość wedle uznania)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżka oliwy lub masła
  • pieprz i sól do smaku
Sposób przyrządzenia:

Mleko i wodę wlewamy do miski, dodajemy jajka i sól i dokładnie mieszamy. Może się troszkę spienić - nie martwimy się tym. Dosypujemy stopniowo make cały czas mieszając. Na koniec wlewamy roztopione masło i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Aby w pełni pozbyć się grudek przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jeśli zależy nam na czasie, proponuję podczas dodawania mąki do mleka i jajek przesiewać ją małymi porcjami wprost do miski i od razu mieszać. Wtedy ciasto będzie w dużym stopniu pozbawione grudek.

Smażymy naleśniki i pozostawiamy do przestudzenia. Ponieważ będziemy je jeszcze podgrzewać w piekarniku, jedna ze stron naleśnika może być mniej usmażona.

Jeśli nie wiecie, jak usmażyć naleśniki odsyłam tutaj: *KLIK*


W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: rozgrzewamy oliwę lub masło na patelni, wrzucamy szpinak i dusimy. Gdy szpinak zacznie mięknąć, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Kroimy fetę w drobną kostkę i po przestudzeniu szpinaku mieszamy razem.

Naleśniki smarujemy szpinakiem i zawijamy. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku. Możemy podawać z sosem pomidorowym lub śmietanowo-czosnkowym.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. naleśniczki z tych wytrawnych najbardziej lubię ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń