Megaczekoladowe muffiny


Czyli muffiny z dużą (czyt. optymalną) ilością rozpływającej się w ustach czekolady:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • czekolada w pastylkach 100g (ja użyłam polewy Helio)
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 12 muffinów.

Sposób przyrządzenia: 

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, i sodę. Dosypać czekoladowe pastylki.


W małym garnuszku rozpuścić masło z dwiema łyżkami mleka, powoli dodawać kawałki czekolady, aż wszystko się rozpuści. Uważaj, żeby nie przypalić czekolady.


Resztę mleka należy wlać do drugiej miski, wbić do niego jajka, dodać olej i wymieszać. Przestudzone masło z czekoladą wlać do jajek z mlekiem. Wymieszać.

Następnie wymieszać składniki suche z mokrymi i od razu nakładać do foremek.

Piec przez 20 minut w 180 st.C. i gotowe.

Smacznego!


P.S. Chyba mogę już powiedzieć, że naumiałam się robić muffiny;P

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz