Pieczony łosoś z cytryną i koperkiem

Zdrowy i pyszny obiad w pół godziny. Klasyka gatunku.

Składniki:
  • filet z łososia (ok 300 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • koperek
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Łososia płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy łuski, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje, układamy w brytfance skórą do dołu. Czosnek obieramy kroimy w plasterki, Cytrynę kroimy na ćwiartki. połowę wyciskamy i sokiem spryskujemy rybę. Kawałki cytryny i czosnku wrzucamy na brytfankę, całość polewamy oliwą, przyprawiamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st.C. przez około 15 minut. Podajemy na ciepło na przykład z sałatką ze świeżych warzyw (proponuję grecką), batatami lub frytkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz