Spróbujcie i ocencie sami. Powodzenia.
Składniki:
- 4 małe ziemniaki
- 2 pory
- 1 duża cebula
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka bulionu
- garść suszonych podgrzybków
- dwa ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- imbir mielony, gałka muszkatołowa, biały pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Myjemy i obieramy ziemniaki. Kroimy je w kostkę. Umytego pora kroimy w talarki, cebulę w piórka. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy cebulę i czosnek, po kilku minutach dorzucamy pora, smażymy na małym ogniu do miękkości (10-15 minut), mieszając od czasu do czasu. Dodajemy białe wino. W oddzielnym garnku umieszczamy pokrojone w miarę równą kostkę ziemniaki, zalewamy bulionem, dodajemy grzyby i podgrzewamy. Gdy z patelni wyparuje większość wina, przekładamy jej zawartość do garnka z bulionem i ziemniakami. Gotujemy całość dopóki ziemniaki nie zmiękną (do 20 minut). Miksujemy zupę na gładką masę. Podajemy z grzankami, orzechami lub prażoną cebulką.
Smacznego!
Powyższy przepis jest miksem kilku innych i mojej wyobraźni. Oryginalne przepisy pochodzi ze strony magazynu Kuchnia, (autor: Giedré Barauskiené), Kwestii Smaku oraz książki Obfitość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz