Składniki (2 porcje):
- 250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger (ja użyłam mrożonych krewetek Vannamei)
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 40 g masła
- 50 ml białego wina (opcjonalnie, ale polecam)
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól, pieprz do smaku
- 2 ostre papryczki (np. piri-piri z zalewy)
Mrożone krewetki rozmrażamy, najwygodniej włożyć je kilka godzin wcześniej do miski z letnią wodą i wstawić do lodówki.
Jeśli kupiliście świeże krewetki, obieramy je najpierw z pancerzy (można pozostawić ogonki). Nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Na patelni podgrzewamy połowę masła, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pozbawione pestek pokrojone w plasterki papryczki. Wkładamy krewetki i smażymy przez około minutę. Wlewamy wino, które następnie odparowujemy. Krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę. Przewracamy krewetki rozcięciem do dołu i smażymy jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodajemy resztę masła i oliwę extra vergine. Wyłączamy gdy masło się roztopi. Doprawiamy cytryną, solą, opcjonalnie pieprzem.
W tym momencie pozostaje już tylko delektować się pysznymi krewetkami.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: Kwestia Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz