Krewetki smażone na maśle z czosnkiem i ostrą papryczką.

Szybko, smacznie i na temat. :)

Składniki (2 porcje):
  • 250 g (około 20 sztuk) krewetek Black Tiger (ja użyłam mrożonych krewetek Vannamei)
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 40 g masła
  • 50 ml białego wina (opcjonalnie, ale polecam)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ostre papryczki (np. piri-piri z zalewy)
Sposób przygotowania:

Mrożone krewetki rozmrażamy, najwygodniej włożyć je kilka godzin wcześniej do miski z letnią wodą i wstawić do lodówki.

Jeśli kupiliście świeże krewetki, obieramy je najpierw z pancerzy (można pozostawić ogonki). Nacinamy lekko nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Na patelni podgrzewamy połowę masła, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pozbawione pestek pokrojone w plasterki papryczki. Wkładamy krewetki i smażymy przez około minutę. Wlewamy wino, które następnie odparowujemy. Krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejną minutę. Przewracamy krewetki rozcięciem do dołu i smażymy jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodajemy resztę masła i oliwę extra vergine. Wyłączamy gdy masło się roztopi. Doprawiamy cytryną, solą, opcjonalnie pieprzem.

W tym momencie pozostaje już tylko delektować się pysznymi krewetkami.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony: Kwestia Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz