Makaron z fasolką szparagową i tuńczykiem

Banalnie prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Do tego dietetyczny! :)

Składniki (na 2 porcje):
  • makaron pełnoziarnisty (200 g)
  • tuńczyk w sosie własnym (puszka 140g-200g)
  • fasolka szparagowa świeża lub mrożona (200 g) 
  • cebula (1 mała)
  • czosnek (2 małe ząbki)
  • olej 5 g (1 łyżeczka)
  • sól, pieprz do smaku
Makaron ugotuj al dente. Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmaż na oleju wraz z czosnkiem, dodaj fasolkę (tym razem użyłam mrożonej), przypraw solą i pieprzem, smaż na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem i odsączonym pokawałkowanym tuńczykiem. 

Danie idealnie nadaje się do pudełeczka - możesz śmiało brać do pracy.


Wartości odżywcze (1 porcji):
  • Kaloryczność 522 kcal
  • Białko 37 g
  • Tłuszcz 8 g
  • Węglowodany 80 g
  • Cholesterol 63 mg
  • Sód 473 mg
  • Błonnik 11 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz