Składniki (na 2 porcje):
- makaron pełnoziarnisty (200 g)
- tuńczyk w sosie własnym (puszka 140g-200g)
- fasolka szparagowa świeża lub mrożona (200 g)
- cebula (1 mała)
- czosnek (2 małe ząbki)
- olej 5 g (1 łyżeczka)
- sól, pieprz do smaku
Makaron ugotuj al dente. Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmaż na oleju wraz z czosnkiem, dodaj fasolkę (tym razem użyłam mrożonej), przypraw solą i pieprzem, smaż na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem i odsączonym pokawałkowanym tuńczykiem.
Danie idealnie nadaje się do pudełeczka - możesz śmiało brać do pracy.
Wartości odżywcze (1 porcji):
- Kaloryczność 522 kcal
- Białko 37 g
- Tłuszcz 8 g
- Węglowodany 80 g
- Cholesterol 63 mg
- Sód 473 mg
- Błonnik 11 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz