Pieczone jabłka z orzechami.

Takie małe odstępstwo od diety. Zamiast kolejnego smoothie wybrałam jabłka z orzechami. Zdrowo. I przepysznie.
Przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe". Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go nie pozmieniała. :)

Składniki (na 6 małych porcji):
  • 2 duże jabłka
  • garść orzechów włoskich (w oryginalnym przepisie orzechy laskowe)
  • syrop klonowy (2 łyżki)
  • masło (łyżka)
Sposób przygotowania: 

Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy środek i kroimy na cienkie plasterki. Orzechy podsmażamy na patelni, studzimy, dociskamy ręcznikiem papierowym (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiej skórki). Następnie orzechy szatkujemy lub blendujemy. Układamy w foremkach cienkie warstwy jabłek, posypując każdą orzechami. Wierzch polewamy syropem klonowym (po 1/2-1 łyżeczki), nakładamy odrobinę masła. Całość zawijamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut.

Idealne na ciepło jak i po przestudzeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz