Numer jeden na mojej muffinkowej liście przebojów. Razem z muffinami z malinami i białą czekoladą. Nawet nie będę więcej pisać, ich trzeba po prostu spróbować :)
Składniki:
Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z olejem, cukrem, roztrzepanym jajkiem i ekstraktem waniliowym. W drugiej misce mieszamy mąki, sól, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Całość łączymy, a następnie dodajemy pokrojoną czekoladę (ja każdą kostkę czekolady kroję na 4 lub 6). Jeśli czekolada będzie za drobno pokrojona, roztopi się w muffinkach i zabarwi je na brązowo, co też ma swój urok, ale nam chodzi o jasne muffinki z kawałkami czekolady w środku :)
Ciasto wykładamy do foremek. Na wierzch można przygotować kruszonkę (1/3 szklanki brązowego cukru, łyżka masła, 2 łyżki mąki, szczypta cynamonu). Mmmm...
Smacznego!
Składniki:
- 3 banany
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (tym razem dodałam żytnią i też jest ok ;) )
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- parę kropli ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100g czekolady deserowej lub mlecznej
Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z olejem, cukrem, roztrzepanym jajkiem i ekstraktem waniliowym. W drugiej misce mieszamy mąki, sól, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Całość łączymy, a następnie dodajemy pokrojoną czekoladę (ja każdą kostkę czekolady kroję na 4 lub 6). Jeśli czekolada będzie za drobno pokrojona, roztopi się w muffinkach i zabarwi je na brązowo, co też ma swój urok, ale nam chodzi o jasne muffinki z kawałkami czekolady w środku :)
Ciasto wykładamy do foremek. Na wierzch można przygotować kruszonkę (1/3 szklanki brązowego cukru, łyżka masła, 2 łyżki mąki, szczypta cynamonu). Mmmm...
Smacznego!
Szybka jesteś:P A muffiny faktycznie palce lizać:)
OdpowiedzUsuń