Muffiny bananowe z czekoladą

Numer jeden na mojej muffinkowej liście przebojów. Razem z muffinami z malinami i białą czekoladą. Nawet nie będę więcej pisać, ich trzeba po prostu spróbować :)

Składniki:

  • 3 banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (tym razem dodałam żytnią i też jest ok ;) )
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • parę kropli ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100g czekolady deserowej lub mlecznej



Banany rozgniatamy widelcem, łączymy z olejem, cukrem, roztrzepanym jajkiem i ekstraktem waniliowym. W drugiej misce mieszamy mąki, sól, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Całość łączymy, a następnie dodajemy pokrojoną czekoladę (ja każdą kostkę  czekolady kroję na 4 lub 6). Jeśli czekolada będzie za drobno pokrojona, roztopi się w muffinkach i zabarwi je na brązowo, co też ma swój urok, ale nam chodzi o jasne muffinki z kawałkami czekolady w środku :)

Ciasto wykładamy do foremek. Na wierzch można przygotować kruszonkę (1/3 szklanki brązowego cukru, łyżka masła, 2 łyżki mąki, szczypta cynamonu). Mmmm...

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Szybka jesteś:P A muffiny faktycznie palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń