Tort makowy z kremem kawowym

Już jakiś czas temu obiecałam, że zamieszczę przepis na ciasto makowe. Długo nie mogłam się zebrać, ale chyba w końcu dopnę swego:)

Moja mama dostała ten przepis od koleżanki koleżanki jakiejś tam znajomej. "Dalekie pochodzenie" świadczy o tym, że naprawdę warto go wypróbować.

A więc wypieków ciąg dalszy. Do dzieła!

Składniki na ciasto:
  • 30 dag maku
  • 30 dag cukru kryształu
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia:

Mak zalać wrzątkiem i odsączyć. Przemielić kilkakrotnie np. w maszynce do mięsa. Oddzielić żółtka od białka. Cukier dokładnie utrzeć z żółtkami. Stale ucierając dodawać resztę składników (z pominięciem białek!) Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Białka ubić i delikatnie połączyć z ciastem.Wylać do formy. Piec przez około 50 minut.

Składniki na krem kawowy:
  • 250g masła
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • łyżka mocnej kawy
Masło zmiksować. Jajka i cukier utrzeć w gorącej kąpieli wodnej. Dodać je do masła. Dolać kawę. Zmiksować.

Po przestudzeniu ciasta przekroić je na trzy części. Nasączyć każdą z części - do nasączenia można użyć szklankę mocnej herbaty z łyżką cukru i kieliszkiem mocnego alkoholu. Ciasto poprzekładać kremem. Wierzch pokryć kremem i posypać siekanymi orzechami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam przepisy od kogoś, a ten ma od kogoś, i tak dalej :) zawsze można robić w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń