Wafle z mleczno-czekoladową masą i bakaliami


Megasłodka i megakaloryczna przekąska. Może dlatego mama robi ją tylko raz w roku, na święta.
Udało mi się jakoś wyciągnąć od niej ten przepis, więc zapisuję. Dla siebie i dla potomnych. ;)

Składniki:
  • 200 g masła
  • 400 g mleka w proszku
  • 200 g cukru kryształu
  • 3/4 szklanki wody
  • bakalie, najlepsze są migdały, orzechy laskowe i rodzynki, ale mama wrzuca do środka wszystko, co zostaje po zdobieniu pierniczków;)
  • wafle - na taką ilość masy potrzebne są tylko dwa "arkusze"
  • dwie łyżki kakao
Sposób przyrządzenia:

Do rondelka nalać wodę i wrzucić masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Dodać cukier, wymieszać cały czas podgrzewając. Gdy cukier też się rozpuści, przestudzić. Dodać mleko w proszku - jeśli zależy Wam, żeby masa była ciągnąca 400g mleka wystarczy, jeśli chcecie zrobić kruchy blok czekoladowy mleka należy dodać więcej. Połową tak przygotowanej masy smarować wafle posypując je co jakiś czas bakaliami. Do reszty masy dodać kakao, wymieszać i  ponakładać na częściowo posmarowane wafle, dorzucając jeszcze bakalie. Złożyć wafle w jedną całość i schłodzić w lodówce. Później wystarczy tylko pociąć je na kawałki i gotowe.

Smacznego!

P.S. Jest to wariacja na temat bloku czekoladowego mojej siostry ;) Idealnie nadaje się na Sylwestra!

6 komentarzy: