200% słodyczy. Ale jest pyszny, zapewniam. ;)
TORT BEZOWY Z POMARAŃCZĄ
TORT BEZOWY Z POMARAŃCZĄ
BEZA
6 białek
szczypta soli
250g cukru do wypieków (drobnego!)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
KREM
250g mascarpone
400g śmietanki do ubijania (1 duże opakowanie np. Piątnicy)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
cukier puder do smaku
2 śmietan fix-y
+ soczyste pomarańcze :)
Białka ubić z solą, pod koniec dodając ocet i cukier wymieszany z kawą i mąką ziemniaczaną. Rozsmarować masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - uformować dwa koła, mniej więcej tej samej wielkości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 8-10min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć bezę przez godzinę, pilnując by nie przyrumieniła się za bardzo. Gdy już będzie z wierzchu krucha wyjąć z pieca i wystudzić.
Białka ubić z solą, pod koniec dodając ocet i cukier wymieszany z kawą i mąką ziemniaczaną. Rozsmarować masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - uformować dwa koła, mniej więcej tej samej wielkości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 8-10min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć bezę przez godzinę, pilnując by nie przyrumieniła się za bardzo. Gdy już będzie z wierzchu krucha wyjąć z pieca i wystudzić.
Śmietankę ubić z cukrami i śmietan fix-ami. Wymieszać (najlepiej ręcznie) delikatnie z mascarpone. (unikamy mieszania śmietanki z mascarpone za pomocą miksera, bo może się zmaślić...)
Pomarańcze obrać i pokroić w cienkie półksiężyce.
Teraz pozostaje jedynie przełozyć bezę kremem i pomarańczami. Udekorować według uznania - u mnie cienka warstwa kremu i pomarańczowe półksiężyce. Podawać od razu... ;)
Smacznego! :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz