Tort bezowy z pomarańczą

200% słodyczy. Ale jest pyszny, zapewniam. ;)

TORT BEZOWY Z POMARAŃCZĄ


BEZA
6 białek
szczypta soli
250g cukru do wypieków (drobnego!)
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

KREM
250g mascarpone
400g śmietanki do ubijania (1 duże opakowanie np. Piątnicy)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
cukier puder do smaku
2 śmietan fix-y

+ soczyste pomarańcze :)

  Białka ubić z solą, pod koniec dodając ocet i cukier wymieszany z kawą i mąką ziemniaczaną. Rozsmarować masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - uformować dwa koła, mniej więcej tej samej wielkości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 8-10min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć bezę przez godzinę, pilnując by nie przyrumieniła się za bardzo. Gdy już będzie z wierzchu krucha wyjąć z pieca i wystudzić.
  Śmietankę ubić z cukrami i śmietan fix-ami. Wymieszać (najlepiej ręcznie) delikatnie z mascarpone. (unikamy mieszania śmietanki z mascarpone za pomocą miksera, bo może się zmaślić...)
  Pomarańcze obrać i pokroić w cienkie półksiężyce.
  Teraz pozostaje jedynie przełozyć bezę kremem i pomarańczami. Udekorować według uznania - u mnie cienka warstwa kremu i pomarańczowe półksiężyce. Podawać od razu... ;)

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz