Chruścik z czarną tapenadą

Bardzo proste. Bardzo efektowne. I bardzo smaczne.

Paluszki z ciasta francuskiego można robić zarówno na słodko jak i na słono. Wychodzą równie smaczne z makiem, sezamem, pesto, różnego rodzaju serami lub wymyślnymi pastami.

Tym razem padło na czarną tapenadę i masę szpinakowo-serową.

Składniki na tapenadę:
  • ząbek czosnku
  • 100g wydrylowanych czarnych oliwek
  • 6 kaparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół suszonego pomidora
  • kilka listków świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia:

Obrać czosnek. Wrzucić wszystko do miski i zmiksować. Można ją podawać jako dip. Do smarowania paluszków lepiej użyć bardziej rozdrobnionej masy - po prostu miksujemy dłużej. ;)

Składniki na masę szpinakową:
  • rozdrobniony szpinak
  • ząbek czosnku
  • garść startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii
Sposób przyrządzenia:

Szpinak udusić na patelni, dodać rozdrobniony czosnek, na koniec dodać odrobinę soli i pieprzu. Uduszony szpinak przełożyć do miseczki i zmiksować. Dodawać ser cały czas miksując, aż uzyskamy gładką masę. Jeśli szpinak będzie jeszcze ciepły, ser bardzo ładnie się rozpuści.

Same paluszki robi się następująco: arkusz ciasta francuskiego smarujemy 1-2 milimetrową warstwą pasty, tniemy na paseczki grubości około 1,5 cm a następnie każdy z pasków zwijamy.

Pieczemy w 180 st.C przez 15 - 20 minut. I gotowe.

Smacznego!

P.S. Przepis na tapenadę pochodzi z książki "Imprezowe Bufety 1001 przepisów" 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz