Paluszki z ciasta francuskiego można robić zarówno na słodko jak i na słono. Wychodzą równie smaczne z makiem, sezamem, pesto, różnego rodzaju serami lub wymyślnymi pastami.
Tym razem padło na czarną tapenadę i masę szpinakowo-serową.
Składniki na tapenadę:
- ząbek czosnku
- 100g wydrylowanych czarnych oliwek
- 6 kaparów
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół suszonego pomidora
- kilka listków świeżej bazylii
Obrać czosnek. Wrzucić wszystko do miski i zmiksować. Można ją podawać jako dip. Do smarowania paluszków lepiej użyć bardziej rozdrobnionej masy - po prostu miksujemy dłużej. ;)
Składniki na masę szpinakową:
- rozdrobniony szpinak
- ząbek czosnku
- garść startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków bazylii
Szpinak udusić na patelni, dodać rozdrobniony czosnek, na koniec dodać odrobinę soli i pieprzu. Uduszony szpinak przełożyć do miseczki i zmiksować. Dodawać ser cały czas miksując, aż uzyskamy gładką masę. Jeśli szpinak będzie jeszcze ciepły, ser bardzo ładnie się rozpuści.
Same paluszki robi się następująco: arkusz ciasta francuskiego smarujemy 1-2 milimetrową warstwą pasty, tniemy na paseczki grubości około 1,5 cm a następnie każdy z pasków zwijamy.
Pieczemy w 180 st.C przez 15 - 20 minut. I gotowe.
Smacznego!
P.S. Przepis na tapenadę pochodzi z książki "Imprezowe Bufety 1001 przepisów"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz