Kolejny tydzień zajęć za mną. Najwyższy czas na weekendowe smakołyki.
Tym razem zrezygnowałam ze słodkości i postanowiłam zrobić jakąś słoną
przekąskę. Padło na krakersy. Idealne do serka i rzodkiewki.
I piwa oczywiście:)
Przepis jest niezwykle prosty. Samo wykrawanie krakersów zajmuje jednak sporo czasu, warto więc chwilę zarezerwować na ich przygotowanie.
Składniki:
400g mąki (wymieszałam mąkę pszenną i żytnią w proporcjach 3:1)
75g zimnego masła
40g twardego sera podpuszczkowego (pecorino, gruyere, parmezan)
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki przyprawy do pizzy lub innych dowolnych przypraw
240ml mleka
Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche można dodać odrobinę wody. Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać małe "ciasteczka" - kształt może być dowolny, wg uznania. Najłatwiejsze do zrobienia są kwadraciki lub romby. Ułożyć na blasze. Ponakłuwać widelcem. Piec przez 10 - 15 minut w 180st. Poczekać aż wystygną i można wsuwać.
Smacznego! ;)
wygląda świetnie, rewelacyjna przekąska!
OdpowiedzUsuńa co to za pyszny sosik obok nich?
OdpowiedzUsuńNiezłe na przekąskę.
OdpowiedzUsuń